Ποδολογία

Υπερκεράτωση

Η Υπερκεράτωση – Σκλήρυνση είναι μια επιφανειακή, δερματική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στα πέλματα. Είναι η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος σε μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, η ανεπάρκεια Βιταμίνης Α, η αυξημένη κερατινοποίηση, οι λοιμώξεις ή απλά η πίεση και η τριβή, που διαταράσσουν την ισορροπία του.

Κάποιες από τις κεφαλές των εγκαρσίων ή στην πτέρνα μερικές φορές δημιουργούν μια υπερκεράτωση της επιδερμίδας λόγω αυξημένης παραγωγής υπερβολικών κερατινοποιτικών κυττάρων με ή χωρίς όρια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έλλειψη άνεσης και το δέρμα να γίνεται τραχύ, ρωγμώδες, να εμφανίζει σχισίματα και η υπερκεράτωση μερικές φορές να παίρνει την μορφή κάλου ή τύλου.

Πως αντιμετωπίζεται

Όταν υπάρχει φυσική αιτία δημιουργίας Υπερκεράτωσης, πρέπει κατά προτεραιότητα να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε την πίεση όταν αυτό είναι εφικτό.

Σε έντονες υπερκερατώσεις συνίσταται η τακτική αφαίρεση από Ποδολόγο – Ποδοθεραπευτή και η καθημερινή ενυδάτωση με εξειδικευμένες κρέμες, πλούσιες σε συστατικά που διασπούν τα συμπτύγματα της κερατίνης, όπως Ουρία και Σαλικυλικό Οξύ. Αυτές οι κρέμες βοηθούν το δέρμα να διατηρεί τη φυσική του ελαστικότητα.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ –> Μόνο τον ειδικό Ποδολόγο – Ποδοθεραπευτή για την ασφαλή αφαίρεση Υπερκερατώσεων και Κάλων. Ειδικά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να απευθύνονται μόνο σε εξειδικευμένο Ποδολόγο, καθώς η μη έγκαιρη αφαίρεσή τους μπορεί να κρύβει κάποιο έλκος ή κάποιο άλλο είδος επικινδυνότητας.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.