Ποδολογία

Υπερκεράτωση

Η υπερκεράτωση – σκλήρυνση αποτελεί μια συνηθισμένη επιφανειακή δερματική πάθηση που εμφανίζεται συχνά στα πέλματα ως φυσιολογική αντίδραση της επιδερμίδας όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγή κερατινοποιημένων κυττάρων.

Μια σειρά γενικών παραγόντων όπως η ηλικία, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α (αυξημένη κερατινοποίηση, λοιμώξεις και κυρίως μηχανικές βλάβες όπως πίεση και τριβή, διαταράσσουν την ισορροπία του σχηματισμού και την αφαίρεση των στρωμάτων του δέρματος ώστε να προκαλέσει την εμφάνιση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Κάποιες από τις κεφαλές των εγκαρσίων ή στην πτέρνα μερικές φορές δημιουργούν μια υπερκεράτωση της επιδερμίδας λόγω αυξημένης παραγωγής υπερβολικών κερατινοποιτικών κυττάρων με ή χωρίς όρια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έλλειψη άνεσης και το δέρμα να γίνεται τραχύ, ρωγμώδες, να εμφανίζει σχισίματα και η υπερκεράτωση μερικές φορές να παίρνει την μορφή κάλου ή τύλου.

Πως αντιμετωπίζεται

Όταν υπάρχει φυσική αιτία δημιουργίας υπερκεράτωσης πρέπει κατά προτεραιότητα να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε την πίεση όπου αυτό είναι εφικτό.

Σε έντονες υπερκερατώσεις συνίσταται η τακτική αφαίρεση από ποδολόγο-ποδοθεραπευτή και η καθημερινή ενυδάτωση με εξειδικευμένες κρέμες εμπλουτισμένες σε συστατικά που διασπούν τα συμπτύγματα της κερατίνης όπως Ουρία και Σαλικυλικό Οξύ. Αυτές οι κρέμες βοηθούν ακόμα στο να διατηρεί το δέρμα την φυσική του ελαστικότητα.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ–> Μόνο τον ειδικό ποδολόγο-ποδοθεραπευτή για την ασφαλή αφαίρεση υπερκερατώσεων και κάλων. Ειδικά τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη κι ευπαθείς ομάδες πρέπει να απευθύνονται μόνο σε εξειδικευμένο ποδολόγο γιατί η μη έγκαιρη αφαίρεση τους μπορεί να κρύβει κάποιο έλκος ή κάποιου άλλου είδους επικινδυνότητα της υγείας του ασθενή

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.