Ποδολογία

Μυκητίαση

Η μυκητίαση νυχιών, γνωστή ως ονυχομυκητίαση, είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τα κάτω άκρα.

Συμπτώματα

Τα χαρακτηριστικά της ονυχομυκητίασης αρχίζουν συνήθως με δυσχρωμία από κηλίδες άσπρου ή κίτρινου χρώματος που εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τους δεν επιτρέπει την μόλυνση να διεισδύσει πιο βαθιά, καταβάλλοντας όλο το νύχι. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση έχει ως αποτέλεσμα την δυσμορφία του νυχιού δημιουργώντας ένα πιο παχύ στρώμα νυχιού με επιρρεπή άκρα.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί επώδυνη είσφρυση ή ακόμα και να εξαπλωθεί, η λοίμωξη αυτή, σε άλλα νύχια. Άλλες περιπτώσεις επιπτώσεων της ονυχομυκητίασης  είναι η αποκόλληση του όνυχα, η δυσοσμία και ο έντονος πόνος.

Προσοχή : Οι μύκητες μεταδίδονται!!

Υπεύθυνοι μικροοργανισμοί

Μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας που προκαλούν μυκητιασικές λοιμώξεις είναι οι ζυμομύκητες του είδους “Canndida”  και το είδος Mallassezia, τα Δερματόφυτα και τα μη. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Ο καθένας μας μπορεί να προσβληθεί από μύκητες, αλλά οι πιο ευπαθείς ομάδες με μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής μυκητιάσεων είναι οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι αθλητές και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες κυκλοφοριακές διαταραχές με το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πρόληψη της μυκητίασης

Η επαρκής προφύλαξη κι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προστατεύει την μετάδοση της μυκητισιακής λοίμωξης στο τοπικό μας περιβάλλον και αναστέλλει την επιδείνωση κι εξάπλωση των λοιμώξεων στον οργανισμό μας. Πρόληψη μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Συχνό έλεγχο των ποδιών.
 • Χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων που αποβάλουν την έντονη εφίδρωση.
 • Καλό σκούπισμα των πόδια μετά το μπάνιο, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων.
 • Δεν περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήρια, πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κλπ.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθείτε τα συμπτώματα και απευθυνθείτε σε δερματολόγο και ποδολόγο, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από την μυκητίαση!

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

 • ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (θεραπεία από το στόμα)
  Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στα θεραπευτικά σχήματα των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι η μακράς διάρκειας θεραπευτική αγωγή που απαιτείται για την επιτυχία των θεραπειών.
 • Η επίπολης μυκητιασική λοίμωξη αντιμετωπίζεται με ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (σε μορφή κρέμας, αλοιφής, διαλύματος, λάκας κ.α.)
 • Εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας από δερματολόγο με επιμονή και συνέπεια μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς το πρόβλημα.
 • Τακτική επίσκεψη σε ποδολόγο-ποδοθεραπευτή για να καθαρίσει το προσβεβλημένο μέρος του νυχιού από το μύκητα για να διεισδύει καλύτερα η οποιαδήποτε θεραπεία
 • Σχολαστικό καθημερινό πλύσιμο των ποδιών και στέγνωμα μετά το μπάνιο, ιδιαίτερα στις περιοχές μεταξύ των δαχτύλων.
 • Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά προϊόντα αν έχετε έντονη εφίδρωση.
 • Φοράτε βαμβακερές κάλτσες που θα αλλάζονται κάθε ημέρα.
 • Χρησιμοποιείτε καθημερινά κάποιο αντιμυκητιακό σπρέι ή πούδρα στα παπούτσια για πρόληψη.

Μυκητίαση δέρματος

Τα πρώτα συμπτώματα που θα παρουσιάσει κάποιος από μια μυκητίαση στο δέρμα, είναι η φαγούρα, η δυσοσμία καθώς και μία αρχόμενη ερυθρότητα. Στην πορεία, ανάλογα με τα αίτια διεγέρσεως, εμφανίζονται: πιτυρίαση ή πληγές ανάμεσα στα δάχτυλα λόγω μαλακώματος του δέρματος, ενώ στα πέλματα και στις φτέρνες χαρακτηριστικό είναι ο ξηρός φλοιός του δέρματος.

Η μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος είναι πολύ μεταδοτική και είναι απαραίτητη η θεραπευτική αγωγή από δερματολόγο ή ποδολόγο!!

Συχνές ερωτήσεις

Πόδι του αθλητή.

Τραυματισμός νυχιών.

Υπερβολική εφίδρωση.

Διαβήτης.

Κυκλοφορικές διαταραχές.

Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.