Ποδολογία

Μυκητίαση

Η Μυκητίαση νυχιών, γνωστή και ως Ονυχομυκητίαση, είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές των κάτω άκρων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Ονυχομυκητίασης ξεκινούν συνήθως με την εμφάνιση δυσχρωμιών και άσπρων ή κίτρινων κηλίδων στην άκρη του νυχιού. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της Ονυχομυκητίασης δεν επιτρέπει στη μόλυνση να διεισδύσει πιο βαθιά, ενώ η καθυστέρηση αντιμετώπισής της έχει ως αποτέλεσμα τη δυσμορφία, δημιουργώντας ένα πιο παχύ στρώμα νυχιού με επιρρεπή άκρα.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί επώδυνη είσφρυση ή ακόμα και να εξαπλωθεί η λοίμωξη σε άλλα νύχια. Άλλες πιθανές επιπτώσεις της Ονυχομυκητίασης  είναι η αποκόλληση του όνυχα, η δυσοσμία και ο έντονος πόνος.

Προσοχή : Οι μύκητες μεταδίδονται!!

Υπεύθυνοι μικροοργανισμοί

Μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας που προκαλούν μυκητιασικές λοιμώξεις είναι οι ζυμομύκητες του είδους “Candida”  και το είδος Malassezia, τα Δερματόφυτα και τα μη. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Ο καθένας μας μπορεί να προσβληθεί από μύκητες, αλλά οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι αθλητές και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες κυκλοφορικές διαταραχές με το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πρόληψη της μυκητίασης

Η προφύλαξη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι τα μεγαλύτερα μέτρα προστασίας για τη μετάδοση ή/και την επιδείνωση της μυκητιασικής λοίμωξης.
Πρόληψη μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Συχνό έλεγχο των ποδιών.
 • Χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων.
 • Καλό σκούπισμα των ποδιών μετά το μπάνιο με ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων.
 • Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήρια, πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κ.λπ.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθείτε τα συμπτώματα και απευθυνθείτε σε δερματολόγο και ποδολόγο, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από τη Μυκητίαση!

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

 • ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (θεραπεία από το στόμα)
  Η μακράς διάρκειας θεραπευτική αγωγή απαιτείται για την επιτυχία των θεραπειών.
 • Η επιπολής μυκητιασική λοίμωξη αντιμετωπίζεται με ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (σε μορφή κρέμας, αλοιφής, διαλύματος, λάκας κ.ά.).
 • Εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας από δερματολόγο με επιμονή και συνέπεια μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς το πρόβλημα.
 • Τακτική επίσκεψη σε Ποδολόγο – Ποδοθεραπευτή για να καθαρίσει το προσβεβλημένο μέρος του νυχιού από τον μύκητα, έτσι ώστε να διεισδύει καλύτερα η οποιαδήποτε θεραπεία
 • Σχολαστικό, καθημερινό πλύσιμο των ποδιών και στέγνωμα μετά το μπάνιο ιδιαίτερα στις περιοχές μεταξύ των δαχτύλων.
 • Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά προϊόντα αν έχετε έντονη εφίδρωση.
 • Φοράτε βαμβακερές κάλτσες που θα αλλάζονται κάθε ημέρα.
 • Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιμυκητιακό σπρέι ή πούδρα στα παπούτσια για πρόληψη.

Μυκητίαση δέρματος

Τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο δέρμα λόγω της Μυκητίασης, είναι η φαγούρα, η δυσοσμία καθώς και ερυθρότητα. Στην πορεία, ανάλογα με τα αίτια διεγέρσεως, εμφανίζονται: πιτυρίαση ή πληγές ανάμεσα στα δάχτυλα λόγω μαλακώματος του δέρματος, ενώ στα πέλματα και στις φτέρνες χαρακτηριστικό είναι ο ξηρός φλοιός του δέρματος.

Η μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος είναι πολύ μεταδοτική και είναι απαραίτητη η θεραπευτική αγωγή από Δερματολόγο ή Ποδολόγο!

Συχνές ερωτήσεις

Πόδι του αθλητή.

Τραυματισμός νυχιών.

Υπερβολική εφίδρωση.

Διαβήτης.

Κυκλοφορικές διαταραχές.

Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.