Ποδολογία

Μυρμηγκιές

Οι Μυρμηγκιές είναι δερματικά καλοήθη εξογκώματα που αποτελούνται από έναν σκληρό πυρήνα δέρματος.

Μοιάζουν με ένα σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που θα μπορούσε άνετα κάποιος να παρομοιάσει με κουνουπίδι.
Το σχήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό ή ακανόνιστο, ενώ το χρώμα ποικίλει (λευκό, γκρι ή καφέ).

Οι Μυρμηγκιές των ποδιών ή των πελμάτων ονομάζονται ακροχορδών και είναι συνήθως πολύ ευαίσθητες. Η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, εξογκωμένη και παχιά και συχνά είναι πολύ επώδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Οι Μυρμηγκιές των ποδιών είναι τυπικά μεγαλύτερες από τις κοινές, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα κατά το περπάτημα. Αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο όπως οι πτέρνες ή το ακροστήριγμα του πέλματος.

Αιτίες μυρμηγκιών

Οι Μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προάγει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα. Τα εξογκώματα αυτά είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά!

Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών, π.χ. πισίνες, αποδυτήρια, δάπεδα που έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιές.

Συνήθως εμφανίζονται σε σημεία όπου υπάρχει σχισμή στο δέρμα και σε πόδια με προβλήματα έντονης εφίδρωσης.

Θεραπεία μυρμηγκιών

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές γίνονται σκληρές και επώδυνες λόγω της πίεσης που δέχεται το πέλμα. Αν δεν αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία τους μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Συχνά συγχέονται (λόγου του πόνου και εμφάνισης) με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος από μη ειδικούς επαγγελματίες ή από τους ίδιους τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα όχι μόνο την μη θεραπεία τους αλλά και την εξάπλωση του ιού.

Θεραπεία από ειδικούς

  • Η κρυοθεραπεία είναι μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196ο C. Η θεραπεία απαιτεί περισσότερες από μια επαναλήψεις σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μέχρι την ολική εξαφάνιση της μυρμηγκιάς.
  • Η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών.
  • Η καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση είναι αποτελεσματική όπως και η κρυοθεραπεία, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών.
  • Η θεραπεία laser είναι εξίσου αποτελεσματική αλλά συνήθως είναι πιο δαπανηρή.
  • Στο Πρότυπο Ποδολογικό Kέντρο Nias εξαλείφουμε τις Μυρμηγκιές ανώδυνα, καταπολεμώντας τους ιστούς σε βάθος με τη χρήση μικρο-τουρμπίνας. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος και την πίεση που υφίσταται η προσβεβλημένη περιοχή.

Συχνές ερωτήσεις

Συχνά συστήνεται η χρήση σαλικυλικού οξέος που διατίθεται από τα φαρμακεία, το οποίο δρα καταστρέφοντας το δέρμα που έχει παχυνθεί. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν και υγιές δέρμα, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή διότι εγκυμονούν μολύνσεις. Για να έχετε καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμόζετε το οξύ κάθε μέρα. Η θεραπεία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.