Ποδολογία

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι δερματικά καλοήθη εξογκώματα που αποτελούνται απο ένα σκληρό πυρήνα δέρματος.

Μοιάζει με ένα σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια και θα μπορούσε άνετα κάποιος να το παρομοιάσει με κουνουπίδι.
Το σχήμα του μπορεί να είναι στρογγυλό ή ακανόνιστο , ενώ το χρώμα ποικίλει (λευκό, γκρι ή καφέ).

Οι μυρμηγκιές των ποδιών ή των πελμάτων ονομάζονται ακροχορδών και είναι συνήθως πολύ ευαίσθητες. Η επιφάνεια τους είναι ανώμαλη, εξογκωμένη και παχιά και συχνά είναι πολύ οδυνηρές αν δεν αντιμετωπιστούν.

Οι μυρμηγκιές των ποδιών είναι τυπικά μεγαλύτερες από τις κοινές, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα κατά το περπάτημα και αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο όπως οι πτέρνες ή το ακροστήριγμα του πέλματος.

Αιτίες μυρμηγκιών

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θυλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών, πχ πισίνες, αποδυτήρια, δάπεδα, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιές.

Συνήθως εμφανίζονται και όπου υπάρχει σχισμή στο δέρμα, σε ιδρωμένα πόδια και σε υπερβολική υγρασία.

Θεραπεία μυρμηγκιών

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές γίνονται σκληρές, επίμονες και επώδυνες λόγου της πίεσης που ασκείτε στο πέλμα, αν δεν αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο η θεραπεία τους θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Συχνά συγχέονται (λόγου του πόνου και εμφάνισης) με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος από μη ειδικούς επαγγελματίες ή από τους ίδιους τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα όχι μόνον την μη θεραπεία τους αλλά την εξάπλωση του ιού.

Θεραπεία από ειδικούς

  • Η κρυοθεραπεία είναι μία αποτελεσματική ιατρική  αντιμετώπιση για την αφαίρεση των μυρμηγκιών. Εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου. Η θεραπεία απαιτεί περισσότερες από μια επαναλήψεις σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μέχρι την ολική εξαφάνιση της μυρμηγκιάς.
  • Η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών.
  • Η καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση είναι αποτελεσματική όπως και η κρυοθεραπεία αλλά υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών.
  • Η θεραπεία laser είναι εξίσου αποτελεσματική αλλά συνήθως είναι πιο δαπανηρή
  • Στο Ποδολογικό μας κέντρο εξαλείφουμε την μυρμηγκιά με καθάρισμα μικρο-τουρμπίνας καταπολεμώντας τους ιστούς της, ανώδυνα σε όσες θεραπείες χρειάζεται ανάλογα το μέγεθος και την πίεση που υφίστανται.

Συχνές ερωτήσεις

Συχνά συστήνεται η χρήση σαλικυλικού οξέος που διατίθεται από τα φαρμακεία, το οποίο δρα καταστρέφοντας το δέρμα που έχει παχυνθεί. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν και υγιές δέρμα, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή διότι εγκυμονούν μολύνσεις. Για να έχετε καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμόζετε το οξύ κάθε μέρα. Η θεραπεία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.