Ποδολογία

Κότσι

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, κοινώς κότσι, είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Το μεγάλο δάκτυλο μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα το πρώτο μετατάρσιο να φέρεται προς τα μέσα,με προβολή της κεφαλής του προς τα μέσα(κότσι). Συνήθως τα κότσια συνδέονται με στροφή του δαχτύλου καθώς με την παραμόρφωση με σφυροδακτυλία  του δεύτερου δάκτυλο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα του ποδιού.

Πως δημιουργείται

Η πάθηση αυτή παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες, ειδικά μετά την αύξηση του βάρους (μετά τη μέση ηλικία). Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, καθώς και η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να συμπιέζεται προς τα έξω, σε αφύσικη θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσταση των κεφαλών των μεταταρσίων και τη διεύρυνση του περιφερικού τμήματος του ποδιού.

Πως αντιμετωπίζεται το Κότσι

  • Στα αρχικά στάδια όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, συνιστώνται ειδικοί νάρθηκες, που περιορίζουν τον πόνο, διορθώνουν τη θέση του δακτύλου και αναστέλλουν την εξέλιξη της παραμόρφωσης.
  • Σε περίπτωση που η παραμόρφωση δεν διορθώνεται με την χρήση ειδικού νάρθηκα, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Ανακουφιστικά λειτουργούν τα επικάλια (επιθέματα για κάλους) και η χρήση φαρδιών και μαλακών υποδημάτων με χαμηλό τακούνι.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.