Ποδολογία

Σφυροδαχτυλία

Η Σφυροδακτυλία αποτελεί μια από τις πλέον συχνές παραμορφώσεις των ποδιών. Δημιουργεί συνήθως μια μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δαχτύλου. Συνήθως παρουσιάζεται στα μακρύτερα δάχτυλα κατά συνέπεια το δεύτερο ή το τρίτο δάκτυλο του ποδιού (μέσος-παράμεσος). Η παραμόρφωση συνήθως επιδεινώνεται με την χρήση στενών υποδημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί υπερκερατώσεις ή κάλους στην άκρη των δαχτύλων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία που συνίσταται συνήθως είναι η αλλαγή υποδήματος, ή η τοποθέτηση μαξιλαριού στο εσωτερικό του υποδήματος. Ο ποδολόγος ανακουφίζει τον ασθενή από τους πόνους, απομακρύνοντας υπερκερατώσεις ή κάλους. Στο ποδολογικό μας κέντρο είναι σύνηθες η χρήση προστατευτικών επιθεμάτων, που βοηθούν άμεσα στο πρόβλημα κι επιφέρουν γρήγορα κι ανώδυνα αποτελέσματα. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει βελτίωση με τους παραπάνω τρόπους, τότε η μοναδική λύση είναι η χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης με ευθειασμό του δακτύλου κι αφαίρεση του κάλου.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.