Ποδολογία

Σφυροδαχτυλία

Η Σφυροδακτυλία αποτελεί μια από τις πλέον συχνές παραμορφώσεις των ποδιών. Δημιουργεί συνήθως μια μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δαχτύλου και συνήθως παρουσιάζεται στα μακρύτερα δάχτυλα, δηλαδή στο δεύτερο ή το τρίτο δάκτυλο του ποδιού (μέσος-παράμεσος). Η παραμόρφωση αυτή συνήθως επιδεινώνεται με τη χρήση στενών υποδημάτων, πράγμα που ως περαιτέρω συνέπεια έχει τη δημιουργία υπερκερατώσεων ή κάλων στην άκρη των δαχτύλων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία που συνιστάται είναι συνήθως ή η αλλαγή υποδήματος, ή η τοποθέτηση μαξιλαριού στο εσωτερικό του. Στο Εξειδικευμένο Ποδολογικό Κέντρο Nias μπορούμε να ανακουφίσουμε άμεσα από τον πόνο με την απομάκρυνση των υπερκερατώσεων και των κάλων και συνιστούμε τη χρήση προστατευτικών επιθεμάτων, που βοηθούν άμεσα και επιφέρουν γρήγορα κι ανώδυνα αποτελέσματα. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει βελτίωση με τους παραπάνω τρόπους, τότε η μοναδική λύση είναι η χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης με ευθειασμό του δακτύλου κι αφαίρεση του κάλου.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.