Ποδολογία

Ιστορική αναδρομή

Η εμφάνιση των επαγγελματιών του θεραπευτικού πεντικιούρ ανάγεται περίπου στο 400 π.Χ., όταν ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (υπερκεράτωση, κάλοι, τύλοι).

Τον 12ο αιώνα μ.Χ., εμφανίστηκαν τα επαγγελματικά μπάνια και στην συνέχεια εξελίχθηκε το επάγγελμα του πεντικιουρίστα.

Η ποδολογία είναι ένας τομέας της παραϊατρικής, ο οποίος ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Η αποκλειστική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις των κάτω άκρων δεν είναι σήμερα εφικτή, κάτι που έρχεται να κάνει το επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Σε αυτόν τον τομέα, ανήκουν η Ποδολογία, η Ορθοπεδική τεχνική υποδημάτων, η Φυσικοθεραπεία και πολλά ακόμη.

Από το επάγγελμα της περιποίησης των ποδιών, προέκυψε με την πάροδο του χρόνου, αυτό του ποδολόγου – ποδοθεραπευτή.

Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Ενισχύει τους Δερματολόγους, Διαβητολόγους Ορθοπεδικούς κ.λ.π. στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται στενά με όμοια επαγγέλματα, έτσι, έχει μία περίοπτη θέση ως προς την υγεία των κάτω άκρων. Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετοπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών. 

Εκτός από τις εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας των παθήσεων των κάτω άκρων, είναι εξίσου σημαντική και η σωστή διάγνωση από τον ποδολόγο, αλλά και η πρόληψη.