Ποδολογία

Γαμψοδαχτυλία

Γαμψοδακτυλία ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία η βάση του δακτύλου και οι φαλαγγικές αρθρώσεις κάμπτονται, με αποτέλεσμα η μέση του δαχτύλου να ανασηκώνεται από το έδαφος. Η Γαμψοδακτυλία είναι επίπονη και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάλων – τύλων λόγω της πίεσης που δέχονται τα δυσμορφικά σημεία από τα υποδήματα.

Αιτία εμφάνισης

Τα αίτια της γαμψοδαχτυλίας μπορεί να είναι η υψηλή ποδική καμάρα, ή παραμορφώσεις του ποδιού όπως κοιλοποδία, πλατυποδία, βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αντιμετώπιση

Η διόρθωση της παραμόρφωσης αυτής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω χειρουργείου. Υπάρχουν βεβαίως και συντηρητικοί τρόποι ανακούφισης από τον πόνο, όπως η απομάκρυνση υπερκερατώσεων ή κάλων από εξειδικευμένο ποδολόγο.

Ένας ακόμα τρόπος που διαθέτει το ποδολογικό κέντρο NIAS, για να αντιμετωπίσει την γαμψοδαχτυλία, είναι τα προστατευτικά επιθέματα σιλικόνης και οι ειδικοί νάρθηκες, των οποίων η χρήση βοηθάει όχι μόνο σε προβλήματα γαμψοδαχτυλίας αλλά και στη σφυροδαχτυλία.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.