Ποδολογία

Γαμψοδαχτυλία

Γαμψοδαχτυλία ονομάζεται η παραμόρφωση κατά την οποία η βάση του δακτύλου κάμπτεται, ανασηκώνεται από το έδαφος με παράλληλη κάμψη του δαχτύλου στις δύο φαλαγγικές αρθρώσεις. Θεωρείται ένας μεγάλος παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάλου-τύλου (δυσμορφίας).
Κύριο σύμπτωμα της παραμόρφωσης αυτής αποτελεί ο πόνος και η δημιουργία κάλου σε σημεία του δαχτύλου που δέχονται αυξημένες πιέσεις από το παπούτσι.

Αιτία εμφάνισης

Η αιτία της γαμψοδαχτυλίας μπορεί να είναι λόγω υψηλής ποδικής καμάρας, ή από παραμορφώσεις του ποδιού όπως κοιλοποδία, πλατυποδία, βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι) ή σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αντιμετώπιση

Η διόρθωση της παραμόρφωσης αυτής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω χειρουργείου. Υπάρχουν βεβαίως και συντηρητικοί τρόποι ανακούφισης όπως ο ποδολόγος που απομακρύνει υπερκερατώσεις ή κάλους και κατά συνέπεια συμβάλει στην ανακούφιση από πόνους.Ένας ακόμα τρόπος που διαθέτει το ποδολογικό κέντρο NIAS, για να αντιμετωπίσει την γαμψοδαχτυλία, είναι τα προστατευτικά επιθέματα σιλικόνης και νάρθηκες. Η χρήση αυτών βοηθάει όχι μόνο σε προβλήματα γαμψοδαχτυλίας αλλά και στην σφυροδαχτυλία.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.