Ποδολογία

Ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση είναι η δυστροφία (πάχυνση των νυχιών) που αφορά βασικά τα νύχια των μεγάλων δαχτύλων.
Ορισμένα απο τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η πάχυνση, η κύρτωση στα πλάγια, η δυσχρωμία στο νύχι και οι κυματιστές επιμήκεις γραμμώσεις στην επιφάνειά του. Τα νύχια παραμορφώνονται, μεγαλώνουν ανώμαλα και γίνονται σκληρά ή και γαμψά, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το περπάτημα και να τραυματίζουν το δέρμα των ποδιών.

Αίτια Ονυχογρύπωσης

Η ονυχογρύπωση των νυχιών οφείλεται κυρίως σε μικροτραυματισμούς της μήτρας ή της κοίτης, σε διατροφικές διαταραχές, όπως και σε ονυχομυκητίαση που πολλές φορές συνυπάρχει.

Στο Πρότυπο Ποδολογικό Κέντρο Nias η Ονυχογρύπωση αντιμετωπίζεται ανώδυνα με εξειδικευμένες τεχνικές (υγρού μηχανισμού) και ειδικές συσκευές. Περιποιούμαστε το υπερτροφικό νύχι καθαρίζοντας την ονυχαία αύλακα, αφαιρώντας όλες τις υπερκερατώσεις καθώς και τον υπονύχιο κάλο (αν υφίσταται). Για καλύτερα αποτελέσματα και για την πρόληψη μολύνσεων, σε κάποιες περιπτώσεις συνιστούμε την τοποθέτηση ελάσματος. Πολλές φορές ακόμα, συνιστάται η μερική ή ολική αφαίρεση του νυχιού, με πιθανότητα να αρχίσει πάλι η φυσιολογική αναγέννησή του.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.