Ποδολογία

Ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση είναι η δυστροφία (πάχυνση των νυχιών) που αφορά βασικά τους όνυχες των μεγάλων δαχτύλων.
Ορισμένα απο τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα παθήσεων νυχιών είναι η πάχυνση, κύρτωση στα πλάγια, η δυσχρωμία στο νύχι και κυματιστές επιμήκεις γραμμώσεις στην επιφάνεια τους. Τα νύχια παραμορφώνονται, μεγαλώνουν ανώμαλα και γίνονται σκληρά, γαμψά με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το περπάτημα, τραυματίζοντας το δέρμα των ποδιών.

Αίτια Ονυχογρύπωσης

Η ονυχογρύπωση των νυχιών οφείλεται κυρίως σε μικροτραυματισμούς της μήτρας ή της κοίτης,σε διατροφικές διαταραχές, όπως και σε ονυχομυκητίαση που πολλές φορές συνυπάρχει.

Στο ποδολογικό μας κέντρο η ονυχογρύπωση αντιμετωπίζεται ανώδυνα με εξειδικευμένες τεχνικές (υγρού μηχανισμού) και ειδικές συσκευές. Περιποιούμαστε το υπερτροφικό νύχι καθαρίζοντας την ονυχαία αύλακα, αφαιρώντας όλες τις υπερκερατώσεις καθώς και τον υπονύχιο κάλο (αν υφίσταται). Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορεί να τοποθετηθεί έλασμα , προλαμβάνοντας έτσι τυχόν μολύνσεις. Πολλές φορές ακόμα συνίσταται η μερική ή ολική αφαίρεση του νυχιού με πιθανότητα να αρχίσει πάλι η φυσιολογική αναγέννηση του όνυχα.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.