Ποδολογία

Ραγάδες

Οι ραγάδες-σχασίματα εμφανίζονται στον κερατοειδή χιτώνα. Στο πέλμα, στην εξωτερική πλευρά και ιδιαίτερα στην φτέρνα.
Εκτός από την αντιαισθητική εικόνα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και είναι εύκολο να μολυνθούν από βακτηρίδια, ιούς και μύκητες.

Αιτίες Ραγάδων

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για το σχάσιμο του δέρματος. Αιτίες θεωρούνται π.χ. η αφυδάτωση του δέρματος, παραμορφώσεις του ποδιού, ερεθισμοί του δέρματος από ακατάλληλα παπούτσια, οι συνθήκες εργασίας, το υπέρβαρο, μεταβολές στον οργανισμό οι οποίες προκαλούν την έλλειψη συντήρησης των άνω στοιβάδων του δέρματος και γήρανση. Τα σχασίματα εμφανίζονται επίσης σε περιπτώσεις ψωρίασης, ασθένειας των λεπιών, νευροδερματίτιδα και άλλες δερματικές ασθένειες.

Αντιμετώπιση των ραγάδων

Παρέχουμε αξιόλογη βοήθεια απομακρύνοντας τις σκληρύνσεις και εφαρμόζοντας μηχανική εργασία σε κάθε ραγάδα μεμονωμένα, ιδιαίτερα εάν τα σχασίματα είναι βαθιά.
Ειδικές θεραπείες με άριστα αποτελέσματα, σε αυτήν την περίπτωση είναι τα παραφινόλουτρα όπως και τα αεροστεγώς κλειστά επιθέματα.

Τα πέλματα με σκληρύνσεις και ραγάδες, χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτική φροντίδα η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στην μηνιαία απομάκρυνση των σκληρύνσεων από ποδολόγο. Την υπόλοιπη θεραπεία πρέπει να την κάνει κανείς στο σπίτι με εξειδικευμένες κρέμες που ενυδατώνουν το δέρμα και διατηρούν την φυσική του ελαστικότητα.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.