Ποδολογία

Κότσι

Το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι μία παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κλίνει προς τα έξω, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω με προβολή της κεφαλής του προς τα έσω (κότσι).
Η πάθηση είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες παρά σε άνδρες και υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Ενοχοποιούνται, επίσης, τα στενά στο μπροστινό μέρος παπούτσια, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να συμπιέζετε προς τα έξω (προς το δεύτερο). Μετά τη μέση ηλικία, το τακούνι σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους στις γυναίκες, προκαλεί διάσταση των κεφαλών των μεταταρσίων και διεύρυνση του περιφερικού τμήματος του ποδιού (πτώση μεταταρσίων).
Η παραμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα, η κεφαλή του 1ου μεταταρσίου που φυσιολογικά δέχεται το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα μετατάρσια, να αποφορτίζεται μερικώς, ενώ αντίθετα οι κεφαλές του 2ου και 3ου μεταταρσίου δέχονται περισσότερη φόρτιση και δημιουργούνται στο πέλμα κάλοι.

Όταν η παραμόρφωση προχωρήσει, συνήθως το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει πάνω στο πρώτο και αναπτύσσονται κάλοι κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων και στη ράχη του δευτέρου δακτύλου.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική. Ωστόσο συνίσταται η χρήση ειδικών ναρθήκων που περιορίζουν τον πόνο, και αναστέλλουν την εξέλιξη της παραμόρφωσης ιδιαίτερα σε αρχικό στάδιο και εφόσον διατηρείται ακόμη κάποιος βαθμός ευκαμψίας του δακτύλου, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί διόρθωση.
Βοηθητική είναι η εφαρμογή ειδικών ορθοπεδικών πελμάτων, που αποφορτίζουν την περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων.
Τέλος, ανακουφιστικά λειτουργούν η χρήση φαρδιών υποδημάτων με μαλακό δέρμα και χαμηλό τακούνι.

Συχνές ερωτήσεις

  • Ανώδυνη εφαρμογή του ελάσματος-αγκύλης.
  • Άμεση απελευθέρωση από τον πόνο με το ανασήκωμα του νυχιού από την ονυχαία αύλακα.
  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καμία απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και τον αθλητισμό.
  • Άμεση χρήση υποδημάτων.

Μέσω της τοποθέτησης ελάσματος-αγκύλης είναι περιττή η χειρουργική επέμβαση. Το νύχι μεγαλώνοντας επανέρχεται στην αρχική, φυσιολογική του κατάσταση.

Ακριβώς το αντίθετο. Το έλασμα τοποθετείται εξειδικευμένα χωρίς πόνο και είναι αμέσως αισθητή η απελευθέρωση από τον πόνο.